Over Eric

Chemie

De chemie die ik voel met mensen verklaar ik door mijn oprechte nieuwsgierigheid en een gezonde dosis empathie. Deze eigenschappen komen bij ademcoaching en life-coaching goed tot hun recht. Tijdens mijn studie Biotechnologie in Wageningen ontstond er binnen korte tijd een grote sociale kring van vrienden en bekenden. Met een groot deel ervan heb ik nog steeds leuk contact.

Mijn carrière heeft zich de afgelopen 20 jaar grotendeels in de chemische industrie afgespeeld. Ik ben heel Europa rondgereisd als expert op het gebied van infectie-preventie in de industrie. Communicatie, training en coaching waren de basis van mijn functies. Ook in mijn leidinggevende jaren had ik vooral een coachende rol. En ook al was ik een product-expert, toch was mijn interesse in de mens erachter groter.

Introvert en extravert

Als ik tegenwoordig aan vrienden en bekenden vertel dat ik als kleine jongen heel verlegen was, dan zijn veel mensen erg verbaasd. Blijkbaar heb ik in mijn leven flinke stappen gemaakt in persoonlijke ontwikkeling, ook op het gebied van expressie en zelfvertrouwen. Twee voor mij herkenbare invloeden zijn Wageningen en mijn werkomgeving geweest. In de studententijd in Wageningen ben ik echt uit mijn schulp gekropen, heb ik dingen geleerd en gedurfd die ik als kind nooit zou hebben gedaan. Het veilige karakter van Wageningen heeft hierbij geholpen, en lid zijn van een studentenvereniging heeft me assertiever gemaakt.

Uit ervaring weet ik dat mijn introverte deel er nog steeds is. Het geeft me vaak rust en soms levert het me veiligheid of geborgenheid op als ik dat nodig heb. Mijn extraverte kant levert me veel plezier en interactie op. Het leggen van contacten gaat me makkelijk af. Daarbij merk ik dat ik makkelijk toegang kan creëren tot introverte mensen, doordat ik veel in hen herken van mezelf.

Mijn introvertie creëert rust en vertrouwen, wat fijn is voor coaching. En mijn extraverte kant zorgt voor een opgewekt en energiek contact met mijn klanten.

Luisteren en praten

Ben ik nou eerder een luisteraar of juist een verteller? Na vele jaren besef ik dat ik helemaal niet hoef te kiezen, ik kan het beide. In het dagelijks leven hangt het van mijn bui af en van mijn energie. Als ik bijvoorbeeld hoog in mijn energie zit, overheerst mijn extraverte kant en neig ik meer naar vertellen. Maar in mijn werk kan ik bewust schakelen tussen luisteren en vertellen.

“Wat fijn dat je naar me wilde luisteren, ik voel me echt gehoord”

Die uitspraak heb ik vaak gehoord van collega’s die in de wandelgangen hun verhaal bij me deden. Dat kon gaan over werksfeer, stress of juist over privézaken zoals ziekte, overlijden of relatie. Het heeft mijn idee gesterkt dat ik mijn coachingsvaardigheden wilde uitbreiden.

No nonsense of zweverig

De laatste 20 jaar heb ik veel tijd besteed aan cursussen en studie op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. En hoewel ik van nature erg rationeel ben en tevens wetenschappelijk ben opgeleid, ging ik steeds meer open staan voor energetische, sprituele of zweverige kanten van ons bestaan.

Toch houd ik van no nonsense communicatie en heldere taal. Zo word ik als coach ervaren. Mijn coachingsopleiding heb ik bij NONONS gedaan, een van de beste opleiders met een no nonsense coachings-aanpak. Daarnaast heb ik me verdiept in krachtige coachingsmethodieken zoals ACT en Voice Dialogue.

Het ervaren van zweverige dingen lukt pas als je er open voor staat, als je voorbij kunt gaan aan de gedachte dat alles bewijsbaar moet zijn. Namelijk als je vanuit je hoofd naar je gevoel kunt gaan. Ademcoaching helpt goed hierbij.

Met Taqtiel zet ik jou in het zonnetje, want jij mag er zijn. Jij mag aan jezelf denken. Jij mag voor jezelf zorgen. Dan doe ik dat ook. Wanneer kom je langs?