Adem jij als een controlfreak?

Controlfreaks zijn vaak bang dat er iets misgaat. Om controle te houden over de situatie zetten ze onbewust hun ademhaling en middenrif vast. Datzelfde geldt voor piekeraars zoals ikzelf. Ik betrap me er soms op dat ik onbewust mijn ademhaling heb vastgezet. En daardoor komt er spanning in mijn hele lijf. Het liefst wil ik die spanning weer kwijtraken. Hoe je dat doet? Met de ademhaling natuurlijk. Maar laat me eerst uitleggen waarom de ademhaling wordt vastgezet op sommige momenten.

Het beschermen van de buik

In het geval van gevaar wil je als mens je kwetsbare delen beschermen. Ons kwetsbaarste deel, een zachte ontspannen buik, beschermen we door ons middenrif aan te spannen. En ook bij chronische stress en bij flinke emoties zetten we het middenrif vast vanuit een beschermingsreactie. Terwijl dat fysiek gezien niet nodig is, aangezien er niet een letterlijk risico is voor onze buik en de organen die erin liggen. Ons hoofd ziet het verschil niet tussen een loslopende leeuw, of een onverwachte e-mail van je baas.

Ademcoaching bij Taqtiel
Ademcoaching met drukpunten

Het vastzetten van de ademhaling

Met het beschermen van onze buik, of dat nou nodig is of niet, zetten we dus ons middenrif vast. Het resultaat daarvan is dat we ook onze ademhaling vastzetten. Het middenrif is namelijk direct verbonden met onze ademhaling; de middenrifspieren bepalen voor een belangrijk deel hoe ontspannen en hoe diep we kunnen ademen.

Uitademing en loslaten

Als ademcoach leg ik mensen vaak uit dat de uitademing staat voor loslaten. Ten eerste omdat we bij de uitademing afvalstoffen kwijtraken. En ten tweede, omdat we bij een diepe uitademing ons middenrif weer kunnen loslaten. En daarmee laten we dus direct een boel vastgezette spanning los.

Waarom controlfreaks vaak zuchten

De fijnste vorm van uitademen is zuchten. Het is een manier om te ontspannen, ook al zijn we ons daar niet altijd van bewust. Diep uitademen staat ons toe om het middenrif te ontspannen en daarmee ons hele lijf meer te kunnen ontspannen. Ook controlfreaks houden van zuchten, omdat ze, vaak onbewust, even de controle kunnen loslaten.

Een makkelijke ademoefening om te ontspannen

Wil jij ook eens oefenen in het loslaten van spanning met behulp van een ademoefening? In mijn ademcoachpraktijk geef ik mensen vaak de oefening mee, die focust op verlenging van de uitademing. Dat werkt echt heel rustgevend en ontspannend. Het gaat als volgt. Je ademt met een rustig tempo in door je neus met ongeveer 70% van je maximale ademdiepte, oftewel niet te diep. Daarna adem je langzamer uit door je mond, waarbij je de lucht rustig tussen je lippen doorblaast. Laat daarbij de letter F of S horen. De uitademing is langer, of eigenlijk dus langzamer dan de inademing. Denk aan een verhouding van 4 seconden in en 7 seconden uit.

Ademoefeningen zijn niet altijd makkelijk

Hoe eenvoudig deze oefening ook klinkt, het lukt niet altijd om hier direct mee te ontspannen. Het kan soms zelf irritant zijn om voor het eerst te focussen op een bewuste ademhaling. Maar neem van mij aan dat je door herhaling van zulke oefeningen, er heel snel beter in wordt om jouw ritme te vinden en er echt door te ontspannen.

Ademoefening voor gevorderden

Heb je de genoemde oefening al onder de knie? Probeer dan eens een paar seconden leeg te blijven nadat je hebt uitgeademd. Dan kom je bijvoorbeeld bij een ritme van 4 seconden inademen, 7 seconden uitademen en 4 tot 8 seconden leeg blijven, voordat je weer opnieuw inademt. Het leeg blijven na de uitademing leidt tot een nog betere gaswisseling in je longen. Daardoor kan er beter zuurstof opgenomen worden en beter koolstofdioxide afgegeven worden. Als je deze ademoefening kunt uitvoeren met het ritme 4-7-8, dus 4 seconden inademen, 7 seconden uitademen en 8 seconden vasthouden, dan heb je de oefening te pakken die wordt voorgeschreven door Dr. Weil. Het helpt onder andere bij het verbeteren van je slaap en bij het verminderen van paniekaanvallen.

Het principe van ademcoaching

Bij stress zetten we onze ademhaling vast als overlevingsmechanisme, als bescherming. En met de juiste ademhalingstechnieken kunnen we ontspannen. Het principe van ademcoaching is dat je door bewust te ademen, spanning kunt loslaten. De genoemde oefening is maar een van de vele mogelijkheden die een ademcoach kan gebruiken om jou te helpen. Als je nog veel diepere ontspanning zoekt, kom dan eens langs voor een sessie met de Verbonden Ademhaling.

In mijn ademcoachingspraktijk

In mijn praktijk voor Ademcoaching kun je o.a. terecht voor intensieve ontspanningssessies met de Verbonden Ademhaling. Mensen die hiervoor kiezen, komen bijv. voor algemene wellness, maar ook vanwege paniekaanvallen, slaapproblemen, emotie-verzachting en traumaverwerking. Ook is het mogelijk om in mijn praktijk de eigen ademhaling weer te leren vertrouwen of te verbeteren. Dit is met name van belang voor mensen met chronische ademproblemen, zoals astma, long-Covid en COPD. Neem gerust contact op als je meer wilt weten.